Friday, April 15, 2011

Politiecommandant Mujahid van provincie Kandahar gedood bij zelfmoordaanslag

De politiechef van de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar, Khan Mohammad Mujahid, is vrijdag bij een zelfmoordaanslag omgekomen. Ook zijn twee bewakers vonden bij de aanslag de dood. Vijf agenten raakten gewond

De politiechef kwam om bij een aanslag op zijn hoofdkwartier. Een zelfmoordaanvaller gekleed in een politie-uniform wist door de verdedigingslinie van het gebouw te dringen, zo vertelde Toryalai Wesa, de gouverneur van de provincie.

Onder de vijf gewonden verkeren er twee in kritieke toestand. De ernstig gewonden zijn overgebracht naar het hospitaal van Kandahar Airfield, de drie anderen naar het Mirwais Civil Hospital.

Khan heeft eerder verschillende moordaanslagen overleefd.

Afghaanse media melden dat er na de aanval helikopters over het gebouw vlogen. Veiligheidstroepen sloten de omgeving meteen af.

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De BBC meldt dat Khan een voormalige mujahidien-commandant was die in de jaren tachtig tegen de Sovjets vocht die Afghanistan waren binnengevallen. Later vocht hij tegen de Taliban. Hij was een invloedrijke militiecommandant die streed met de Noordelijke Alliantie van Ahmad Shah Masoud.

Shah Masoud was minister van Defensie in de regering van Burhanuddin Rabbani (1992 - 1996) wiens regime in 1996 door de Taliban uit Kabul werd verdreven. Vervolgens probeerde Shah Masoud de opmars van de Taliban naar het noorden van Afghanistan te stuiten.

Shah Masoud kwam op 9 september 2001, twee dagen voor de aanvallen met gekaapte vliegtuigen op de Verenigde Staten, om het leven bij een zelfmoordaanslag in de provincie Takhar.


Khan is een van de vele slachtoffers van een moordcampagne die de opstandelingen in Afghanistan de afgelopen maanden hebben gelanceerd.

Daarbij zijn hoge regeringsfunctionarissen, gouverneurs, inlichtingenagenten, politiecommandanten, waaronder die van de provincie Kunduz, omgekomen.