Saturday, April 2, 2011

Doden bij protest tegen koranverbranding in Kandahar in zuidelijk Afghanistan

Bij gewelddadigheden in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar tijdens een demonstratie tegen de verbranding van een koran vorige maand in de VS zijn zaterdag minstens negen mensen omgekomen. Er vielen meer dan 70 gewonden.

Ruim 2.000 mensen betoogden tegen de verbranding van het voor moslims heilige boek. De politie schoot in de lucht om te voorkomen dat de demonstranten naar een gebouw van de Verenigde Naties en gebouwen van het provinciebestuur marcheerden.

Vrijdag vielen bij de bestorming van een VN-gebouw in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif zeker twaalf doden, waaronder zeven medewerkers van de VN, toen tijdens een demonstratie tegen de koranverbranding het kantoor van de UNAMA werd aangevallen en in brand werd gestoken.

De autoriteiten in Kandahar en in Mazar-e-Sharif zeggen dat de Taliban achter het veroorzaken van de aanvallen zitten, maar de Taliban ontkennen dit.

Update 03-04=2011: Zondag zijn in Kandahar opnieuw doden gevallene bij een demonstratie en de protesten breiden zich nu ook uit naar het oosten van het land.

Ziekenhuizen in Kandahar hebben intussen gemeld dat bij het geweld van zaterdag 16 doden zijn gevallen.