Sunday, May 8, 2011

Strijd Kandahar duurt voort, aantal slachtoffers loopt op

Gevechten dit weekeind in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar hebben al aan zeker twee burgers en twee leden van de veiligheidsdiensten en 23 Taliban het leven gekost. Er zijn 46 gewonden. Zondag gingen de gevechten verder.

Plaatselijke Afghaanse functionarissen zeiden zondag dat 23 Taliban-strijders en zelfmoordaanvallers werden gedood bij de gevechten, aldus ToloNieuws.

Zeven zelfmoordaanvallers brachten hun explosieven tot ontploffing, zestien Taliban werden gedood bij gevechten en vier werden er gearresteerd door Afghaanse strijdkrachten.

Functionarissen in het ziekenhuis van Kandahar zeggen dat drie mensen omkwamen en 47 anderen gewond zijn opgenomen in het hospitaal.

De BBC meldt dat bij de strijd twee leden van de veiligheidsdiensten en drie burgers om het leven zijn gekomen en er 46 gewonden zijn gevallen.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse zaken zegt dat twee Afghaanse agenten sneuvelden. Vijftien burgers, 12 agenten, 11 leden van de veiligheidsdiensten en twee Afghaanse soldaten raakten gewond.

De BBC meldt dat de Afghaanse president Hamid Karzai zegt dat de militanten burgers aanvallen om hun nederlaag te verbergen die is veroorzaakt door het doden van Osama bin Laden.

Maar de Britse omroep meldt ook dat Taliban-woordvoerder Yusuf Ahmadi heeft gezegd dat de aanvallen in Kandahar al enige tijd geleden waren gepland als onderdeel van het jaarlijkse “lenteoffensief” en niets van doen hebben met de dood van Bin Laden.

BBC-correspondent Bilal Sarwary zegt vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul dat dit de zwaarste aanval in de provincie Kandahar is sinds de val van het Taliban-regime in 2001, en een beschamende vertoning voor de door het westen gesteunde Afghaanse regering.

Militairen van de NAVO-ISAF-troepenmacht en Afghaanse veiligheidsdiensten leveren samen strijd tegen de opstandelingen. De provincie Kandahar wordt geleid door Canada.

Zie ook:
Doden en tientallen gewonden bij aanvallen Taliban in Kandahar