Tuesday, October 14, 2008

Canadese functionarissen buiten moord op Dost Mohammad Arghestani uit voor propagandapraatje

In de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan is dinsdag Dost Mohammad Arghestani vermoord. Hij zette zich in voor sociale vooruitgang. Woordvoerders uit Canada misbruiken zijn dood om te zeggen dat ze doorgaan met het werken aan vrede en veiligheid.

Dost Mohammad Arghestani werd onder vuur genomen door twee gewapende mannen op een motorfiets toen hij op weg was naar zijn werk.

Arghestani was hoofd van de afdeling Sociale Zaken in de provincie Kandahar. Hij zette zich in om de sociale omstandigheden van de bevolking te verbeteren. Hij zette zich met name ook in voor mensen met een handicap.

De ISAF en de Canadese regering hebben geschokt gereageerd op de moord. Canada leidt het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in Kandahar.

In een gezamenlijke verklaring van de ISAF en de Canadese vertegenwoordiger in Kandahar, Elissa Golberg, wordt de aanslag scherp veroordeeld.

Brigadegeneraal Denis Thompson, de Canadese commandant van ISAF’s Task Force Kandahar en Goldberg noemen het een “zinloze moord”. “Deze verwerpelijke daad toont duidelijk aan dat de opstandelingen geen respect hebben voor de Afghaanse bevolking.”

De twee zeggen “dat ze geloven dat de dappere burgers van Kandahar zich niet van de wijs laten brengen door deze zinloze pogingen om de vooruitgang die wordt geboekt richting vrede, veiligheid en ontwikkeling te ondermijnen”.

En hier wringt de schoen. Volgens de Afghaanse regering, de VN en verslagevers is Afghanistan helemaal niet op weg naar vrede en veiligheid. De situatie in het land is niet eerder zo bloedig en onveilig geweest als momenteel sinds de Taliban eind 2001 werden afgezet.

Goldberg en Thompson gebruiken dus de moord op Arghestani om te benadrukken dat ze onverminderd verder gaan om voor vrede en veiligheid in het land te zorgen, terwijl het land alleen maar onveiliger en onveiliger wordt door hun gewelddadige aanpak.

Volgens veel deskundigen heeft de militaire inmenging van landen als Canada, die buitensporig veel geweld gebruiken waardoor er bovendien veel slachtoffers onder de burgers vallen, er alleen maar toe geleid dat het Afghanistan steeds gewelddadiger is geworden.

Bovendien worden figuren als Goldberg en Thompson zwaar beveiligd, maar zijn ze niet in staat om de mensen waarmee ze samenwerken veiligheid te bieden.

Ze noemen het een “zinloze daad”. Maar het motief voor de aanslag kan zijn om een waarschuwing af te geven om niet met de buitenlandse bezettingsmachten samen te werken. Het aanjagen van schrik dus, en daarin slagen de opstandelingen.

De Afghaanse regering en de ongeveer 70.000 buitenlandse troepen die in het land aanwezig zijn blijken absoluut niet in staat te zijn om voor vrede en veiligheid in het Aziatische land te zorgen.

Citaat uit de verklaring van Thompson and Goldberg:

“It is our belief that the brave citizens of Kandahar province will not be shaken by these futile attempts to undermine the progress being made towards peace, security and development. ISAF and Canada are committed to supporting the Islamic Republic of Afghanistan and Afghan National Security Forces in the struggle against the violence, oppression and intimidation of the insurgency.”

Zie ook
Canada en ISAF misbruiken gruwelijke moord voor propagandadoeleinden