(Foto: US Army) |
Media in Canada meldden donderdag dat de luchthaven voor de zesde dag op rij is beschoten en dat dit ongebruikelijk is. Er zijn zelfs dagen waarop er tweemaal een aanval is.
Bij de aanvallen zijn tot nu toe een handvol gewonden gevallen, waaronder twee Belgische militairen.
Het Britse leger noemde de raketbeschietingen “iets meer dan een kleine irritatie”. De projectielen die worden gebruikt zouden oud zijn. De Britten proberen met hulp van Afghanen die in de buurt wonen de aanvallers op te sporen.
De Britse luchtmachtcommandant Andy Fryer, die een Britse eenheid leidt om het kamp te bewaken, vertelde niet waar de raketten zijn gemaakt. Er is echter wel sprake van een grote aanvoer van de projectielen ondanks pogingen om de aanvoerroute af te snijden.
Het gaat om 107-mm projectielen die worden afgevuurd.
Fryer zegt dat het afvuren van de projectielen bedoeld is “om angst aan te jagen en onze operaties te verstoren”. Maar er zou weinig schade door worden aangericht. Er staan muren rondom de meeste gebouwen en tenten.
De luchthaven van Kandahar heeft een omtrek van 30 kilometer en dateert nog uit de periode dat de Sovjet-Unie aanwezig was in Afghanistan van 1979 tot 1989.
In september werden er een keer 6 aanvallen in een week geregistreerd. Bij een aanval gaan soldaten en burgerpersoneel naar bunkers. Het gemiddelde van de aanvallen over de lange termijn gezien bedraagt ongeveer 5 per maand.
Op de luchthaven zijn ongeveer 1.800 Canadezen gestationeerd. Canada leidt het Provinciaal Reconstructie Team in de provincie Kandahar en momenteel ook het Regionaal Commando Oost van de International Security Assistance Force.
Er zijn verder onder meer 6 F-16 gevechtsvliegtuigen uit Nederland gestationeerd. het is de bedoeling dat Nederland in november het commando overneemt over het Regionaal Commando Zuid.
Op de luchthaven van Kandahar zouden ongeveer 18.000 soldaten zijn gestationeerd.